Hopp til hovedinnhold
Pårørendealliansen.no

Pårørendedagen

Den nye omsorgsarbeideren? Det er du det! | Anita Vatland - Aftenposten

Omsorg overfor pårørende kan være svært krevende. FOTO: Dan P. Neegaard
"Veien til en sykehjemsplass kan ta mange år. Å bo hjemme lengst mulig er fint, men med hjemmebasert omsorg forvandles mange eldres hjem til sykehjem – uten personale! Nei – vent, det bor kanskje en ektefelle eller partner der? Eller har de ikke en datter eller svigerdatter, kanskje…?

Det er bare å ta det inn over seg: Er du (som oftest) dame rundt 40–60 år, har foreldre, svigerforeldre, en ektefelle eller noen som vil trenge bistand, så er det stor sannsynlighet at du begynner i denne «bransjen».

Ny rapport

I går la Senter-for-velferds-og-arbeidslivsforskning (NOVA) og Høyskolen i Oslo og Akershus (HIOA) ved forskerne Heidi Gautun og Christopher Bratt frem rapporten «Hjemmetjenester må styrkes» – og som viser konsekvensene av politikken som føres og som flere nå stifter erfaring med:

  • Mantra – de eldre vil (les: skal) bo hjemme lengst mulig.
  • Kommunene kutter i antall institusjonsplasser.
  • Det er en økende mangel på folk i hjemmetjenestene til å hjelpe eldre som bor lenger hjemme og også lever lenger som syke.
  • Konsekvens – årsverkene som mangler som omsorgsarbeidere, gjøres av pårørende (og stakkars de som ikke har noen …).

Denne rapporten føyer seg inn i rekken av flere tegn som nå begynner å komme frem. Veien til en sykehjemsplass kan ta mange år. Å bo hjemme lengst mulig er fint, men med hjemmebasert omsorg forvandles mange eldres hjem til sykehjem – uten personale! Nei – vent, det bor kanskje en ektefelle eller partner der? Eller har de ikke en datter eller svigerdatter, kanskje…?

Kilde: Les hele artikkelen

Den nye omsorgsarbeideren? Det er du det! | Anita Vatland – Aftenposten

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få de viktigste nyhetene og oppdateringene i din innboks

Følg oss i sosiale medier!