Hopp til hovedinnhold
Pårørendealliansen.no

Pårørendedagen

Får fri med lønn for å hjelpe tante Mabel på 95

two elderly women are sitting on a couch holding hands and smiling .
Linda Birkenes jobber i Skatteetaten. Hun bistår sin tante Mabel med enkelte omsorgsoppgaver. Niesen trenger ikke ta fri uten lønn. Foto-privat

«Tante Mabel» er 95 år. Til tross for sin høye alder, at hun er døv og nesten blind, bor hun hjemme og klarer seg bra. Ikke minst fordi en av hennes nærmeste pårørende arbeider i staten og har en avtale om at hun kan stille opp i arbeidstiden når det er helt nødvendig uten å bli trukket i lønn.

Linda Birkenes er tante Mabels niese. Mabel er søster til Birkenes sin mor, og hun har ikke egne barn. Sammen med sine søsken er Birkenes derfor nærmeste pårørende, til den eldre kvinnen.

Ble døv som barn

Mabel ble døv knapt året gammel. Men hun måtte lære seg å snakke, hun artikuler med hørende. Og hun har et langt arbeidsliv bak seg i Allers der hun i mange år arbeidet med skrift. Hun har lest på munnen, men det er vanskeligere nå som også synet er svekket.

95-åringen har klart seg helt uten hjelp fra helsevesenet inntil i fjor. Etter et fall med påfølgende rehabiliteringsopphold kommer en hjemmehjelp innom en gang per dag.

Ellers klarer Mabel seg selv, med hjelp fra niese og nevø (som begge er i 60-årene). Nevøen kan tilrettelegge arbeidsdagen slik at han kan arbeide på kvelden, og bistå på dagtid.

Det er ikke like enkelt for Linda Birkenes. Hun har en del telefonvakter som må gjøres på dagtid. Men som ansatt i Skatteetaten kan Linda Birkenes søke om velferdspermisjon, med lønn, når det er nødvendig.

Mye må gjøres på dagtid

Noen ærend må rett og slett gjøres i arbeidstiden. Som lege og tannlegebesøk. Linda Birkenes har søkt og fått innvilget fri av sin nærmeste leder for å gjøre dette pårørendearbeidet.

Avtalen Birkenes har med sin arbeidsgiver er at det kan innvilges permisjon inntil 12 dager i året, pga sykdom hos nærstående.

-Denne muligheten til å få fri med lønn for pårørende, gjør det mye lettere for meg å kunne ivareta min tante på en god måte, sier Linda Birkenes.

Hun presiserer at ordningen gjør det mindre stressende for pårørende å kombinere jobb og privatliv.

-Bare det å vite at jeg har muligheten gir meg en ro og forutsigbarhet.

Klarer seg i eget hjem

Tante Mabel har alltid klart seg selv. Fremdeles sørger hun for middag som hun varmer i mikrobølgeovn. Vaskemaskinen er ikke noe problem.

Hun følger med på nyhetene, både i inn og utland. Hun har en stor TV-skjerm, og når hun sitter tett inntil den er det ikke noe problem å få med seg det siste som skjer. Nå er 95-åringen opptatt av valget i USA.

Handling av mat vil hun også gjøre selv. Men nå trenger hun at noen følger henne.

Det er ikke lenge siden det gikk fint å kommunisere med de nærmeste pårørende på SMS. Nå har synet satt en stopper for det.

-Frem til for kort tid siden kunne jeg bestille en drosje for tante Mabel, så kom hun seg dit hun skulle. Men den siste tiden er det blitt vanskeligere, og vi må kjøre henne dit hun skal.

Ordningen skaper trygghet

Linda Birkenes vet at ordningen hun har med sin arbeidsgiver trygger tanten, og gjør henne i stand til å bo hjemme. Mabel er stolt og opptatt av å klare seg selv.

-Hun vet at broren min eller jeg tar vare på henne. Balansen er ikke som den er, og det er umulig for henne å oppsøke helsetjenestene eller sykehus alene. Vi som kjenner henne godt, som forstår hva hun utrykker, er de beste ledsagerne for henne, sier Birkenes.

De fungerer som en slags tolk og er til stor støtte for leger eller helsepersonell når tanten er til behandling, møter eller konsultasjon.

Aldri vanskelig å få fri

Linda Birkenes har aldri opplevd at det har vært vanskelig å få innvilget omsorgsdager, og hun er glad for at hun slipper å bruke feriedager på å være til stede for sin tante.

Birkenes bor i Ski, arbeider i Oslo hvor tanten bor, men hun har mye hjemmekontor. Når Birkenes er i Oslo, stikker hun innom tanten. Det er ca. to ganger i uken og ofte etter arbeidstid. Noen ganger overnatter hun og har en hyggelig aften med den tilårskomne slektningen.

Til tross for den gunstige avtalen har hun aldri «brukt opp» omsorgsdagene.

-Ofte ber jeg bare om et par timers permisjon, den tiden det for eksempel tar å følge til legen. Man bruker jo ikke dager man ikke har bruk for. Noen ganger har jeg avspasert, og tatt en hel dag fri på den måten, men når det er rene omsorgsoppgaver bruker jeg permisjonen.

«Alle burde ha samme mulighet»

Linda Birkenes mener alle arbeidstakere burde hatt sammen mulighet til å bruke velferdsdager på denne måten. Hun benyttet seg av det samme da faren trengte det.

-Heller ikke da brukte jeg opp kvoten. Det at eldre slektninger forstår at det ikke går utover fritid å hjelpe dem betyr mye. De vet at de ikke belemrer meg.

Linda Birkenes har lang erfaring i å være pårørende, og hun beskriver det som «en liten klokke» i bakhodet. Å ha mulighet til å ta permisjon gjør at hun ikke sliter seg ut.

-Denne ordningen gjør også at jeg kan være helt ærlig med sjefen min. Vedkommende vet hvorfor jeg ber om omsorgsdager, og legger til rette for det.

Pårørendealliansen har tidligere vist til at pårørende bruker egne sykmeldingsdager for å gjøre omsorgsoppdrag i arbeidstiden. Det har aldri Linda Birkenes gjort.

-Tror du noen vil misbruke en slik ordning?

-Det har jeg ikke tenkt på, men det tror jeg ikke. Det vil nok sitte langt inne å be om en slik permisjon, og jeg ser ingen grunn til at man skal misbruke det mer enn for eksempel «syke barn»-dager.

Mange pårørende i dag nærmer seg selv pensjonsalder, og jeg tror en ordning med omsorgsdager vil føre til at de ikke brenner seg ut. Min erfaring er at med muligheten til søke om permisjon, framfor å søke om feriedager i pressede tider på jobb, er det også enklere å faktisk få innvilget fri.

Pårørendealliansen: Alle burde få muligheten

Anita Vatland er daglig leder i Pårørendealliansen. Hun synes det er urimelig at ikke alle arbeidstagere får samme rett til lønn når de yter nødvendig omsorgsarbeid. Arbeid samfunnet er helt avhengig av for å gå rundt og som etterspørres stadig mer

-Pårørende har rett på 10 omsorgsdager til omsorg for nærstående voksne, men ikke med lønn Om man taper penger på omsorgsarbeidet fordi man må gjøre det i arbeidstiden er opp til arbeidsgiver eller om de, som Birkenes, har det i tariffavtaler.

Staten har vært raus og gitt 12 dager, sier Vatland.

Jobben i staten sikrer Heidi 12 ekstra omsorgsdager | FriFagbevegelse (https://frifagbevegelse.no/aktuell/jobben-i-staten-sikrer-heidi-12-ekstra-omsorgsdager-6.158.780674.b5b70eae35)

Hun legger til at noen bedrifter har avtaler der ledelsen får dekket omsorgsdager, men ikke vanlige ansatte som jobber i turnus og skift. Det er disse som trenger det mest , sier Vatland

Medlemmenes ønskeliste: Mange vil ha fri med lønn for «pass av gamle» - Fagbladet.no (https://fagbladet.no/nyheter/medlemmenes-onskeliste-mange-vil-ha-fri-med-lonn-for-pass-av-gamle-6.91.1006500.d4fab2ad7e)

Pårørende taper økonomisk

-Slik kan vi rett og slett ikke ha det. Vi vet det i fremtiden vil forventes langt mer av pårørende. Eldre skal bo hjemme så lenge som mulig. Det kan ikke være slik at pårørende taper penger på å yte omsorg som ellers måtte vært utført av det offentlige, sier Pårørendealliansens leder.

PAL vil at ordningen skal bli likt for alle, og dekkes av Staten ved NAV fra første dag. På denne måten får vi også dokumentert hvor mange som bruker den

-Dette kan løses ved at fastlegen dokumenterer og validerer behovet. Pasienten oppnevner den eller de pårørende som skal få bruke retten til omsorgsdager med lønn. Slik vil vi unngå at ordningen misbrukes, presiserer Vatland.

Vet ikke hvor mange som tar fri med lønn

Pårørendealliansen har spurt Skatteetaten om hvor mange som benytter seg av tilbudet om omsorgsdager til nærstående.

-Vi har ikke noe tall - Dette fordi det registreres som velferdspermisjon, og dette er en samlepost for flere permisjonstyper med og uten lønn, svarer Ernst Larsen, senior kommunikasjonsrådgiver i etaten.

Mabel er innforstått med at hun omtales i denne saken. Niesen, Linda Birkenes, har formidlet teksten til henne. Birkenes var en av initiativtagerne til Pårørendeaksjonen. - forløperen til Pårørendealliansen.

Tekst: Tine Dommerud tine@parorendealliansen.no

Vil du se mer om rettigheter og ulike hjelpetilbud som finnes så se her:

Pårørendeguiden (https://www.parorendeguiden.no/)

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få de viktigste nyhetene og oppdateringene i din innboks

Følg oss i sosiale medier!