Hopp til hovedinnhold
Pårørendealliansen.no

Pårørendedagen

Hvordan går kabalen opp denne uka?

– Det kan virke som de voksne barna må fylle gapet mellom det hjemmetjenesten tilbyr av hjelp og det som den eldre har behov for, sier forsker. (Foto: Shutterstock / NTB scanpix)

Snart klar til ny innsats?

Det er fredag og en arbeidsuke er over og mange er snart i gang med å tenke og forberede seg til neste ukes jobb.

Noen er sågar i gang med å forberede seg til to jobber og kjenner på et press for hvordan få alt til å gå opp,…

Det er ikke som da man var småbarnsforeldre og hadde mulighet til både fleksitid og kunne bli tatt hensyn til ved at møter ble ferdig og man fikk hentet i barnehagen. Småbarnsforeldre har rettigheter og forståelse hos arbeidsgivere og ledere.

Ikke like lett for alle å si at du trenger å gå tidlig:

  • for å kjøre syk mor
  • eller at du ikke kan være med på det møtet på torsdag for da er det legetime med far hos spesialisten for n’te gang
  • eller at kommunens hjemmesykepleier ikke kom så du må ut i lunsjen og hjelpe med frokost og morgenstell
  • eller at sykehjemmet igjen ber deg komme med mer tøy selv om du fylte på sist helg da du var der, ting bare forsvinner.

Du har kommet i det som kalles «Nye tidsklemma». Nå gjelder bekymringen de eldre og andre som trenger oss, kombinert med livet i jobb og familie for øvrig. Det er mange generasjoner involvert og de som er de voksne i midten har mest å gjøre.

Det skjer en overføring til hjembaserte tjenester i et samfunn som i stor grad er basert på at to er i jobb – og ingen er hjemme. Når det derfor blir for mye å ordne og fikse i tillegg – ja da går det utover jobben! Jobben kan man sykmelde seg fra, ikke fra å være pårørende er det mange som sier.

Ny forskning

Ny studie viser at det koster deg både i form av egen helse og karriere. Du må kanskje si nei til forfremmelse, til andre oppgaver, gå ned i stilling eller på andre måter ikke yte fullt i jobben.

Det er synd – for de pårørende vil jobbe. Her får de en pause og er seg selv, henter krefter og er en del av det sosiale fellesskapet. Men det nytter ikke om vi ikke tilpasser oss disse som er i denne rollen og gir dem trygge tjenester så de kan yte sitt beste!

Det er her vi som storsamfunn har en jobb å gjøre med å tilrettelegge for dette i fremtiden, så ikke en diagnose eller tilstand skaper to eller flere syke!

Du kan lese videre: Barnas ansvar gamle foreldre går ut over jobben/produsert og finansiert av Nova

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få de viktigste nyhetene og oppdateringene i din innboks

Følg oss i sosiale medier!