Hopp til hovedinnhold
Pårørendealliansen.no

Pårørendedagen

Pleiepenger for livets sluttfase - en ordning som bør brukes av flere

Mynter i glass
Peleipenger i livets sluttfase kan bidra til at man slipper sykemelding eller å jobbe redusert

Mange av oss vil være der for noen nærstående når livet går mot slutten. Man snakker om at noen er i Livets sluttfase. Prognosen tilsier en kort forventet levetid, som kan variere fra dager, uker og måneder. Pårørende skal få informasjon fra tjenestene så de sammen kan planlegge tiden som kommer, alt fra palliativ plan, eventuell hjemmedød med mer.

Les om Livets sluttfase i Helsedirektoratets Veileder for livets sluttfase

Dersom du er i arbeid og dette skjer, så finnes ordningen : Pleiepenger i livets sluttfase.

Denne gir dekning for 60 arbeidsdager (også om du er selvstendig næringsdrivende). Disse dagene kan tas over tid - eks 1 dag pr uke, eller 2 dager i måneden, eller være sammenhengende for opp til 3 måneder slik ordningen er idag. De kan også deles av flere personer, eks et søskenpar som vil være der eller flere familiemedlemmer til èn person. Det kan også brukes av venner!

Pleiepenger gjør at man slipper å bekymre seg for økonomien i tillegg til en krevende situasjon og at man kan lage en plan sammen med arbeidsgiver. Det kan også forhindre en sykemelding før det eventuelt blir reelt eller at man tror man må jobbe redusert uten lønn en tid.

Sjekk om dette passer dere og hvordan du søker på NAV sine hjemmesider. Informasjon finnes i lenken her: Pleiepenger i livets sluttfase

Pårørendealliansen vil arbeide for at denne ordningen vurderes i gjennomgang av velferds og permisjonsordninger som er vedtatt av Stortinget. Bl a har Sverige utvidet til 100 dager for denne ordningen da medisinske fremskritt gjør at livets sluttfase kan vare lenger enn før.

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få de viktigste nyhetene og oppdateringene i din innboks

Følg oss i sosiale medier!