Så ble jeg pårørende - Hva nå!
Hva skjer med ulike sider av livet når vi blir pårørende?
800 000 mennesker er til enhver tid pårørende i Norge, og sammen yter de rundt 100 000 årsverk i form av uformell omsorg.
Samfunnet er helt avhengig av denne innsatsen
Selv om den formelle omsorgen i Norge er godt utbygd, er det kanskje særlig de som havner mellom to stoler som opplever at den formelle omsorgen ikke strekker til.
Det kan være:
- foreldre med barn
- ungdom eller voksne med diagnoser som kan være krevende å håndtere i hverdagen, men som ikke gir rett til offentlige ordninger og stønader
- pårørende til eldre som opplever at en mor eller svigerfar ikke får tilstrekkelig hjelp, og som kjenner at utryggheten i situasjonen er krevende
Dette skjer samtidig med at du som pårørende kanskje har egen familie og jobb, og skal balansere det hele uten selv å bli den neste pasienten.
Nystartede Pårørendealliansen ønsker, i samarbeid med AbbVie, å rette søkelys mot denne problematikken. Vi arrangerte derfor et møte om pårørerendeomsorg under årets Arendalsuke 15.-20. august 2016.
På agendaen
Pårørendealliansen vil fortelle om hvordan det å balansere jobb og rollen som pårørende, står høyt på agendaen i EU.
Forsker Lise Lien fra Fafo kommer for å belyse hva forskningen sier, Pasient- og brukerombudet vil fortelle om hvordan de jobber for pårørende, og flere representanter for pasientorganisasjoner vil dele sine pårørende-erfaringer.
I tillegg får vi besøk av politikere, og ikke minst pårørende selv som kan fortelle oss noe om hvordan det oppleves å ha omsorg for en av sine kjære på denne måten.