Taktskifte fra ressurs - til rettigheter!
Aftenposten publiserte et 2 siders innlegg med resultater fra nasjonal Pårørendeundersøkelse 2021. Denne tar for seg pårørende til 4 store og sårbare grupper: Barn og unge med alvorlige tilstander og sykdommer, pasienter med rus og/eller psykisk lidelse, de som har kroniske og sammensatte sykdommer og de skrøpelige eldre. Disse gruppene defineres som sårbare og skal ha særlig fokus i Nasjonal helse og samhandlingsplan, og de får også mye støtte fra sine pårørende. Vi fikk undersøkelsen før den ble publisert og her er noen av våre kommentarer:
Nesten hver sjette nordmann er pårørende til hjelpetrengende i en eller annen form. De legger ned arbeid tilsvarende 136.000 årsverk.
Anita Vatland i Pårørendealliansen mener dette er signaler helsevesenet må legge merke til. «Pårørende pålegges et stort ansvar, men vet ikke hva de har krav på, sier hun. – «Denne undersøkelsen dokumenterer et klart taktskifte. Pårørende ønsker mer ressurser, men også kjenne til sine rettigheter. Det kommer nye generasjoner frem nå. De vil stille klarere krav.»
Hun sier pårørende vil vite hva de har rett på, slik at de kan ta informerte valg. – «De må ha sikker inntekt og kunne ivareta egen helse og familie, samtidig som de hjelper det de kan. De færreste vil bli pleiere. Pårørende pålegges et stort ansvar, men hvordan skal man klare å ta det dersom man ikke kjenner til sine rettigheter for å kunne bidra», spør Vatland.
Helseminister Kjerkol legger merke til endringene. Det må føre til at arbeidet med tiltakene fra Pårørendestrategien og Hurdalsplattformen tas tak i og følges opp!
Du kan lese hele artikkelen om Torgunn og hvordan hun må kjempe for å pleie sin ektefelle, med et regelverk som ikke er moderne og oppdatert for nåtidens utfordringer: https://www.aftenposten.no/norge/i/Qy69oP/hun-maa-pleie-sin-egen-kone-men-hun-slites-mest-i-jungelen-av-informasjon-fra-myndighetene