Hopp til hovedinnhold
Pårørendealliansen.no

Pårørendedagen

Lønnstips for å være føre var!

Arbeidsmarkedet «koker». Her er et punkt du kan ta med i lønnssamtalen. Det kan kanskje sikre deg en halv månedslønn ekstra – om du er uheldig.

De færreste av oss planlegger å bli pårørende, men det skjer oss antagelig en eller flere ganger likevel. Mange tror at de har mange rettigheter og blir overrasket over at det ikke er slik i arbeidslivet når voksne over 18 år blir syke, som for syke barn, hvor vi har gode ordninger.

Om noe skjer i livet ditt – med noen du bryr deg om og har omsorg for – kan det faktisk være mulig å få lønn for de dagene du er nødt til å legge jobben til side.

Vi snakker om en paragraf i arbeidsmiljøloven 12–10 Omsorg for og pleie av nærstående. Denne paragrafen gir arbeidstagere rett til ti dagers permisjon per år for å pleie og yte hjelp til nærstående, det vil si partner, foreldre eller egne unge som har passert 18 år.

La oss si det er en slags omsorgsdager for å passe eller hjelpe syk, aldrende mor fremfor et sykt barn. Men de er ulønnet. Så om du ikke har avtale om at de er dekket med lønn, kan en halv månedslønn gå tapt.

Les hele artikkelen har på Dagens Næringsliv, om hva du bør få med i lønnsforhandlinger , ved bytte av stilling eller arbeidsgiver: https://www.dn.no/innlegg/arbeidsliv/lonnsforhandlinger/arbeidsmiljoloven/innlegg-et-tips-til-lonnssamtalen/2-1-1215372

PSdu bør også spørre din fagforening om hva de har tenkt å gjøre med dette, for å sikre at alle medlemmer får denne ordningen! For dette er like viktig fremover, som foreldrepermisjon og sykedager for barn har vært opp til nå !

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få de viktigste nyhetene og oppdateringene i din innboks

Følg oss i sosiale medier!