Hopp til hovedinnhold
Pårørendealliansen.no

Pårørendedagen

5 tips for å ta et pårørendevalg

Er du pårørende? Har du enda ikke bestemt deg for hva du skal stemme?

Da er du ikke alene. Ca 50 % hadde på vårt Pårørendepolitiske barometer ikke bestemt seg

"– 30 % synes ikke noen partier har en pårørendepolitikk

– 20 % vet ikke om partiene har en pårørendepolitikk.

Du kan lese mer om at mange pårørende faktisk føler seg sviktet av politikerne og utnyttet av kommunen sin, i artikkelen som Dagbladet skrev om denne saken.

https://www.dagbladet.no/nyheter/parorende-foler-seg-sviktet-av-politikerne/71178502

Her får du 5 enkle tips for å se på i kommunen når du bestemmer deg for hvilket parti du skal stemme på:

1. Partienes lokale program – er det noen som nevner ordene

– Pårørende

– Avlastning

– Omsorgsstønad

– Hjelp og støtte til pårørende

2. Hvordan er kommunens hjemmeside og muligheter til å finne informasjon? Hvis dårlig, er det noen lokalpolitikere som er opptatt av dette og eller snakker varmt om digitalisering og teknologi?

3. Har kommunen noen tilbud til pårørende, så som pårørendeskole, tilbud om veiledning og samtaler? Er det noen partier som sier at det er de opptatt av det?

4. Er pårørende representert i noe forum i kommunen (Eldreråd, pårørenderåd++) eller gjennomfører man noen form for spørreundersøkelser som pårørende kan gi tilbakemeldinger i? Går dialogen via forsiden på lokalavisen ? Har noen forslag for bedre samarbeid?

5. Hvordan er tildeling av Omsorgsstønad når man søker om det? Hvis du vil vite praksis på dette området kan du bruke denne lenken og legge inn kommunenavnet, så ser du antall tildelinger i 2018 og 2017:https://statistikk.helsedirektoratet.no/bi/Dashboard/e124ce26-5116-4135-92f7-49fc7ca2db3a?e=false&vo=viewonly

Antagelig vil du bli skuffet hvis du leter deg gjennom de 5 punktene.

Det er så tydelig at mange kommuner har en jobb å gjøre, for å bli mer oppmerksom på pårørendes viktige rolle og deres behov for hjelp og støtte.Pårørende yter nesten like mye hjelp til eldre og syke som det kommunenes egne ansatte gjør, men de får ikke hjelp tilbake når de trenger det. Mange opplever at de ikke blir hørt og at de utnyttes. Det er en ganske trist situasjon og vi har i hele valgkampen sett eksempler på at behoven for hjelp eller det å si fra , ikke når frem.

Se resultatet av vår Pårørendepolitiske barometer her:

Faktaark kommunemåling

Kanskje er det beste valget å sette et kryss på en politiker eller flere som du selv vet er eller har vært i en pårørendesituasjon. Da har man noen representert som selv vet hvor skoen trykker. Kanskje må man bare stemme på de som vil bygge flere sykehjemsplasser eller ikke vil kutte i tilbud til utsatte grupper, fordi det vil øke belastningen for pårørende enda mer.

Det er en stor jobb å gjøre politisk i årene som kommer for å få opp fokus på pårørendes viktige rolle i kommunene. Det er bedrøvelig lite å se om dette i partiprogrammene rundt omkring. Det må vi alle være med på å få opp fokus på i årene som kommer!

Uansett hva du velger : Vi ønsker deg Godt valg!

Husk at de som stemmer – bestemmer!

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få de viktigste nyhetene og oppdateringene i din innboks

Følg oss i sosiale medier!